środa, 3 lipca 2013

Grillowane warzywa i kotlety z tuńczyka

Każdy z nas ma swoje ulubione sezonowe potrawy. Moją wiosenno - letnią są bez wątpienia grillowane warzywa marynowane w oliwie,czosnku i ziołach. Mmmm. Niestety mieszkanie w bloku nie pozwala mi na "prawdziwe" grillowanie,ale patelnia grillowa albo piekarnik (odpalanie go w taką pogodę to chyba nie najlepszy pomysł) nadają się do tego celu równie dobrze.
Co roku wybieram praktycznie te same podstawowe warzywa - cukinia i papryka. W tym roku do tej "bazy" dodałam boczniaki,ser halumi,a białą cebulę zastąpiłam czerwoną. To połączenie smaków jest dla mnie mistrzowskie i myślę, że jeszcze wielokrotnie je powtórzę. W czym marynuję? Oliwa, wyciśnięty czosnek i ulubione zioła - w moim przypadku bazylia i oregano,ale fajnie pasuje też tymianek czy zioła prowansalskie.
Co do tego? Pieczone ( są zdrowsze,ale można smażyć) kotlety z tuńczyka, które są chyba najprostszymi jakie robiłam kiedykolwiek i w dodatku dietetycznymi. Tuńczyka z puszki wystarczy odsączyć z zalewy, dodać cebulkę, 2 łyżki otrębów, łyżkę musztardy, sól i pieprz, ewentualnie jajko. Pieczemy ok 15 minut z każdej strony w 180 stopniach.

Pożywnie i zdrowo!






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz